söndag 3 juli 2011

Cappelletti på tu man hand


Gårdagens middag, Campelletti med tomatsås
Igår åt jag färsk Cappelletti till middag. Det är en pastasort som fylls med en blandning av lufttorkad skinka och parmesanost.  Cappelletti betyder liten hatt på italienska och har fått namn efter sin hattliknande form.  
Denna pastasort är mycket lik sin kusin tortellini. Den enda märkbara skillnaden tycks vara att tortellinin har ett mer utpräglat hål i mitten och hörnens kanter pekar uppåt medan Cappellettins kanter viks ihop.
Även om Cappelletti är ett relativt nytt begrepp i Sverige är det sannerligen inte något nytt under solen för italienarna. Enligt seden inleder italienarna den klassiska julmåltiden med Cappelletti som kokats i hönsfond.
Igår kväll kokade jag inte mina Capellettis i hönsfond, istället slängde i hungerns hast ihop en krämig tomatsås som jag rörde ner dem i tillsammans med några kalamataoliver och lite bladspenat. Den resterande halvan av förpackningen fick bli dagens lunch tillsammans med smör, oliver, salvia och citronmeliss.
Liten hatt på gaffel