fredag 21 september 2012

Balsambakade grönsaker med kycklingklubbor


När jag ska laga kycklingklubbor hugger jag alltid av "knät" på kycklinglåret innan jag tillagar den. Då blir benet brosk- och skinnfritt med ett enkelt litet hugg. Det ser trevligare ut när jag serverar och inte minst efteråt när köttet är uppätet. När man skär bort brosket blir det barnsligt enkelt att skilja på vad som kan ätas och inte. 
Idag blev det kycklingklubbor till lunch. Till det skar jag grönsaken i grova bitar, stänkte över några droppar balsamvinäger och rostade i ugnen. Enklare kan det knappast bli! Grönsakerna smakar såpass mycket att det räcker med en klick turkisk yoghurt som sås.

  • 8 kycklingklubbor eller 4 lår
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 500 g champinjoner
  • 2 gröna paprikor
  • 10 aprikoser
  • 1 zucchini
  • 1/2 vitlök
  • 1 dl förska örter
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar
  • Turkisk yoghurt, bröd och sallad till servering

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Hugg av broskbiten längst ut på kycklingklubborna. Gnid in dem i salt, peppar och paprikapulver. Lägg dem i en ugnsfast form. Baka i ugnen 30-45 min. Dela grönsakerna i grova bitar. Blanda dem med olja, vinäger och hela vitlöksklyftor på en plåt. Baka i ugnen 30 min, rör om efter halva tiden. Ta ut grönsakerna och blanda ner örtena. Servera kycklingen och grönsakerna med gott bröd, sallad och en klick sval yoghurt.