lördag 12 oktober 2013

Gulbetsallad med tryffelolja och ägg


Gula betor,  zucchini, tryffelolja och ett förlorat ägg. 
Jag har alltid varit värdelös på att pochera ägg. I alla fall de få gånger jag faktiskt försökt mig på det. Har liksom alltid stängt av när någon förklarat ingående för mig hur det ska gå till. Tänkt att när den stunden kommer listar jag väl ut det på egen hand... 
Men efter att inför fyra förväntansfulla ögon låtit en spindelvävsliknande äggsörja bli till i min kastrull så kollade in SVENSKA ÄGGS hemsida.

1. Fyll en stor kastrull med vatten. 
2. Lägg till en nypa salt och en skvätt vinäger. 
3. Värm vattnet så att det sjuder.
4 Knäck ett ägg på ett fat och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.
5 Använd en äggklocka för bästa resultat. 

3 minuter för en rinnande äggula 
4 minuter för en krämig äggula 
5 minuter för en fast äggula. 
6.Lägg försiktigt över ägget på en bit hushållspapper för att ta bort överskottsvatten.

Lätt som en plätt!
krämigt ska det va

betorna och zucchinin har blandats med en citronette, gräslök och några droppar tryffelolja

Tryffelolja räcker gott till vardags. På bilden är det svart tryffel av en enklare sort.